Ana Caramete

Mentor

În prezent, am un post permanent de Cercetător la Institutul de Științe din România, parte a Grupului de Științe LISA din România.
Am un doctorat în fizică în domeniul cosmologiei, cu teza „Studiul complementarităților între măsurătorile fondului cosmic cu microunde (CMB) și datele de structură la scară largă (LSS): implicații cosmologice”. Am fost implicată în misiuni spațiale EUCLID și PROBA-3/APSIICS și am făcut doctoratul în contextul Misiunii Planck.
Sunt membru al Consorțiului Misiune LISA al ESA și parte a LISA Science Group (LSG), LISA Data Processing Group (LDPG), LISA Data Challenge (LDC), LISA Astrophysics Working Group și LISA Advocacy and Outreach Working Group.
Activitatea mea principală de cercetare în cadrul LISA Mission Consortium este legată de dezvoltarea de conducte cu latență scăzută bazate pe inteligență artificială pentru procesarea și caracterizarea rapidă a semnalelor detectate de LISA. Acestea pot fi folosite pentru a genera alerte cu latență scăzută pentru alte observatoare spațiale sau Pământului în contextul observațiilor cu mai mulți mesageri.
Această activitate este legată de activitățile din cadrul pachetului de lucru Low-Latency Pipelines (WP4) al Grupului de lucru LISA Science.
De asemenea, sunt interesată și lucrez la implementarea acestor conducte pe hardware calificat în spațiu, cum ar fi GPU-uri și FPGA-uri, pentru a testa avantajele unei posibile analize de date la bord și pentru a le adapta pentru datele detectate de alte observatoare de unde gravitaționale prezente și viitoare.
De asemenea, sunt implicată în dezvoltarea conductelor cu latență scăzută bazate pe învățarea automată cuantică pentru LISA și alte observatoare viitoare de unde gravitaționale.
Nu în ultimul rând, particip la mai multe activități și proiecte de sensibilizare, atât ca profesor/vorbitor, cât și ca dezvoltator de conținut de sensibilizare pentru copii și publicul larg.