Face your fears – Cum gestionăm perioadele stresante din viața de adult
În data de 14.10.2023 echipa AFIST a implementat cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului ‘’Face your fears !’’.
Biblioteca Centrala a UNSTPB – partenerul nostru de sprijin pentru evenimente educaționale – a găzduit timp de 4 ore un schimb de idei și soluții cu însemnătate pentru sănătatea mintală a studenților. De la cum ne recunoaștem stările, la cum le gestionăm pentru a păstra un echilibru în viața noastră, participanții au avut deschiderea să împărtășească din experiențele și opiniile lor privind momentele provocatoare pe care le-au întâmpinat.
În prima parte a evenimentului, Cristian și Valeria Agrapinei au dezbătut împreună cu participanții subiectul terapiei – dacă mai este un mit, ce înseamnă un terapeut pentru noi, când apelăm la un psiholog sau un consilier, ce primează în relația pacient – terapeut.
Sub o concluzie finală comună, participanții au confirmat că prezența unui astfel de suport moral în acest secol este o necesitate, aspect îmbucurător în contextul deschiderii internaționale în ceea ce privește sănătatea umană.
În cea de-a a doua parte a evenimentului, am discutat punctual probleme și solutii specifice vieții de zi cu zi – stresul și burn-out-ul și cum le gestionăm. Sabrina Alexandru (Psychology Hub) a împărtășit din tehnicile populare de management a emoțiilor și gândurilor pentru momentele în care ne simțim copleșiți și lipsiți de energie. Să avem grijă de noi fizic, emoțional și psihologic nu mai este un moft, ci reprezintă întocmai combustibilul necesar pentru asigurarea calității activităților zilnice și chiar a performanței.
Evenimentul a culminat cu o oră alaturi de Eduard Ezeanu – psiholog, coach și cunoscut colaborator al podcastului Mind Architect. În acord cu tiparul inteligenței predominante în rândul inginerilor, Eduard ne-a expus tehnici de calcul și grafice de măsurare și conștientizare a nivelului de fericire. Am aflat ce presupune ‘’wellbeing-ul’’, care sunt aspectele cele mai importante spre a-l atinge și cum putem avea grijă de starea noastră generală de bine.
Credem cu tărie că dincolo de capabilitățile și cunoștințele de natură tehnică, un profesionist are întâi grijă de propriul corp și propria minte. Cum educația stă la baza nivelului de trai într-o societate, considerăm în continuare că astfel de proiecte vor ajuta tinerii de azi să ajungă experții de mâine.