Serata AFIST – 15 Februarie 2023
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din Știință, Asociația Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie (AFIST) a organizat și găzduit cu mândrie un eveniment pentru a marca importanța rolului femeii în comunitatea științifică și tehnologică și pentru a atrage atenția asupra sprijinului pe care toate entitățile implicate trebuie să îl acorde spre această direcție. Știința, Ingineria și Tehnologia sunt principalele unelte prin care o societate poate avansa și se poate îndrepta către o dezvoltare durabilă, iar principalul scop al acestui eveniment a fost acela de a pune în lumină realizările incredibile ale femeilor din domeniile științei, ingineriei și tehnologiei și importanța implicării a cat mai multor părți ce provin din medii diferite și cu abilități și experiențe variate.
Evenimentul a fost o încununare a inspirației, schimbului de cunoștințe și exprimării artistice.
O călătorie a cunoașterii, susținerii și promovării: Cuvântul de deschidere
Evenimentul a început cu un discurs al doamnei președinte AFIST, Nicoleta Safca. Cuvintele dumneaei au rezonat în rândul audienței, subliniind importanța recunoașterii și celebrării contribuțiilor femeilor în știință, și mai ales a sprijinului necesar pentru dezvoltarea de programe educaționale, culturale și interdisciplinare pentru tinerii României. Scopul evenimentului a fost să creeze o atmosferă de incluziune, de relaxare în care realizările femeilor în domeniile STEM au fost în prim-plan, dar și de conștientizare a nevoilor domeniilor tehnice atât de importante pentru societate.
Voci globale care susțin mișcarea și inițiativele AFIST
Evenimentul Zilei Internaționale a Femeilor din Știință organizat de AFIST a primit, de asemenea, mesaje din partea unor figuri remarcabile care susțin cauza egalității de gen în comunitatea științifică și tehnologica:
Simona-Mirela Niculescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României la UNESCO: În mesajul său, doamna Ambasador Simona-Mirela Niculescu a subliniat rolul vital pe care femeile îl joacă în modelarea viitorului științei și inovației. Ea a accentuat necesitatea susținerii continue a femeilor din domeniile tehnice și a creșterii oportunităților pentru ca vocile femeilor să fie auzite, iar potențialul lor în aceste domenii să fie fructificat.
Sebastian Burduja, Ministru al Cercetării, Inovației și Digitalizării: Mesajul domnului Ministru Burduja a subliniat angajamentul guvernului de a promova participarea femeilor în domeniile STEM. El a împărtășit detalii despre inițiativele întreprinse pentru a crea un mediu propice creșterii femeilor în știință și tehnologie.
Puțin despre lumea și viața științifică: Panel de discuții: Doamne ale științei românești
A urmat o discuție plină de provocări, experiențe împărtășite și zâmbet prin prezentarea și cunoașterea a două doamne cercetătoare extraordinare ale științei românești care și-au croit propriul drum în lumea științifică și au adus o valoare extraordinară prin descoperirile și cercetările dumnealor:
Dr. Mariana Bobeică : Dr. Bobeică și-a împărtășit călătoria prin lumea complexă a biofizicii. Experiențele și descoperirile sale au demonstrat importanța perseverenței și a colaborării pentru a împinge limitele cunoașterii.
Dr. Ana Caramete: Dr. Caramete ne-a vorbit despre activitatea științifică și studiile dumneaei în domeniul cosmologiei. Povestea a evidențiat natura interdisciplinară a științei și potențialul pe care îl oferă în abordarea provocărilor globale și înțelegerea Universului.
Armonia cunoașterii și caracterul artistic: recital pian si vioară
Serata a continuat cu un captivant concert susținut de susținut de Laura Lăzărescu și Andreea Runceanu, membre ale renumitului grup muzical Amadeus.
Melodiile s-au îmbinat perfect cu tema evenimentului, simbolizând și sugerând în același timp lucrurile și experiențele minunate pe care le poate oferi fuziunea dintre creativitate și explorare științifică.
Cultivarea Conexiunilor: Socializare
Evenimentul s-a încheiat cu o recepție dedicată socializării care a stimulat conexiunile între participanți. Participanții au purtat conversații semnificative, au schimbat idei și au stabilit baze pentru noi colaborări, toate având ca scop comun promovarea femeilor în știință, inginerie și tehnologie.
AFIST adresează aprecieri sincere tuturor participanților, speakerilor și artiștilor care au contribuit la succesul evenimentului. Pe măsură ce sărbătorim realizările femeilor în știință, sperăm la un viitor în care contribuțiile lor să continue să modeleze și să inspire lumea.