Vocile Progresului

București, 22 noiembrie 2023 – Într-o zi memorabilă de miercuri, 22 noiembrie 2023, Asociația Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie (AFIST) a marcat cu fast evenimentul aniversar „Vocile Progresului” la Conacul Oteteleșanu. Această adunare a fost o celebrare nu doar a doi ani de activitate remarcabilă și intensă a organizației noastre, dar am sărbătorit totodată și Ziua Națională a Cercetătorului și importanța susținerii cercetării românești și a colaborărilor interdisciplinare.

Cu o onoare deosebită, evenimentul a beneficiat de distinsul patronaj CNR UNESCO, și a adunat sub același acoperiș reprezentanți din domeniul cercetării și inovării, transferului tehnologic, dezvoltării durabile și mediului antreprenorial, alături de reprezentanți ai unor ONG-uri cu un impact semnificativ în societate.
Majestatea Sa Custodele Coroanei a fost reprezentată de Șeful Casei Majestății Sale, doamna Constanța Iorga, la evenimentul „Vocile Progresului”, aducând o notă de prestigiu evenimentului nostru.

Repere ale evenimentului și reflecții ale participanților:

Educație și Egalitate de Gen: Educația este cheia pentru a modela o societate echitabilă. La AFIST, explorăm modalități de promovare a egalității de gen prin educație și vrem să ne asigurăm că fiecare voce este ascultată și valorificată.


Madlen Șerban, Secretar General CNR UNESCO: Felicitări! Sunt convinsă că același cuvânt va fi cuvântul de concluzii pentru acest eveniment care de la bun început este plin de promisiuni și este și motivul pentru care CNR UNESCO, analizând activitatea de până acum și propunerea de eveniment, a hotărât acordarea patronajului.

Teodora Preoteasa, Secretar de stat MIPE: Educația este foarte importantă pentru noi, nu doar a fi susținute cu bani, sau politici guvernamenatale, ci și practic prin modul în care încercam să ne pregătim generațiile pentru viitor.

Luminița Bălălău, Director Departamentul Dezvoltare Durabilă: Educația este un instrument cheie în implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă.

Florian Marin, Membru Consiliu Economic și Social European: Mi-aș dori ca, consiliul consultativ pentru dezvoltare durabilă care activează în cadrul acestui departament să fie poate mai deschis și către alte tipuri de organizații și cred că AFIST ar fi un partener important în proiectele de dezvoltare durabilă.

Proiecte mari din România cu impact asupra societății: Este inspirațional să vedem proiecte inovatoare care au un impact semnificativ asupra societății noastre. Aceste inițiative formează viitorul României și aduc o schimbare pozitivă în comunitățile noastre.

Călin Alexandru Ur, Director ELI-NP: Nu stăm foarte bine la raportul dintre bărbați și femei…aici din păcate, dintre cei 268 de anagajați, suntem undeva la 30% femei și 70 % bărbați. Dar avem o speranță, dacă ne uităm numai la studenți, sunt peste 50% colege, deci sperăm că se va rezolva această problemă pe viitor.

Femei Remarcabile ale României: Sărbătorirea contribuțiilor femeilor remarcabile este crucială pentru inspirarea noilor generații de profesioniste. Aceste femei nu doar au atins culmi în carierele lor, ci au deschis și uși pentru altele. Sărbătorim astfel de modele și contribuim la schimbarea stereotipurilor în domeniile științei și tehnologiei.


Nicoleta Marcu, Head of Fundraising Hope and Homes for Children Romania: Mi-au fost de mare folos orele petrecute aici, în prima parte a zilei, pentru că mi-au decis lectura din seara aceasta. Avem așa în bibliografia mea: protonoterapie, accelerare de ioni grei, petawați și octoxid de uraniu.

Diana Țarfulea, Director of Engineering Adobe România: Sunt prima generație care a studiat informatica la liceu. […] Încă din primul semestru de facultate, când am luat contact în mod serios cu programarea, am avut acel sentiment de acasă.

Virginia Petre, Șef Lucrări UNSTPB: Povestea mea a început, în acest domeniu al ingineriei, când înca eram pe bancile liceului și cam toată lumea îmi spunea că nu ar trebui sa fac inginerie, doar ca eu nu mă vedeam făcând altceva pentru că îmi plăcea foarte mult matematica și fizica.

Daniela Marișcu, Co-founder AquaticaExperience, GP co-founder EVX: Ideea de bază este să îndrăzniți și să vă urmați visul acționând, pentru că doar visând nu reușim mare lucru.

AFIST dorește să transmită sincere mulțumiri partenerilor săi, precum și tuturor participanților și susținătorilor care au ales să fie alături de noi în această călătorie de doi ani. Cu fiecare eveniment, cu fiecare inițiativă, AFIST continuă să construiască un viitor în care contribuțiile femeilor în inginerie, știință și tehnologie sunt recunoscute și valorizate și încearcă să contribuie la formarea unei comunități de sprijin pentru oamenii din domeniile tehnice.

PARTENERI: