Mariana Cosenco

Mentor

Mariana este psiholog clinician și psihoterapeut relațional. Practică această profesie ca o vocație pe care a îmbrățișat-o în urma unei reconversii profesionale. După 15 ani de activitate în marketing și vanzări, a dat curs unei chemări care apăsa încă din anii de liceu. Un drum cu multe provocări care însă a contribuit în primul rând la propria dezvoltare.
În activitatea curentă lucrează în deosebi cu tineri studenți și masteranzi care sunt la început de drum profesional, pe care îi ghidează spre a își depăși propriile obstacole în îndeplinirea obiectivelor de viață. De asemenea, susține prin toate pârghiile accesibile sănătatea mintală și accesul la resursele psihice pentru un bun reglaj emoțional și relațional. Când reglajul emoțional este bun, stresul acut nu devine stres cronic iar mecanismele de adaptare la diferite contexte de viață sunt flexibile.
Puncte forte: umorul, concentrare pe părțile sănătoase ale psihicului uman, răbdare cu privire la progres, însoțire pe tot parcursul relației, sprijin motivațional, înțelegerea reacțiilor nonverbale și a limbajului corpului dincolo de cuvinte.
Experiență ca psiholog: 7 ani în lucru individual dar și în grupuri mici.
Ore de expertiză: + 5000h de pregătire în rolul de psiholog.
Arii de expertiză:
Consiliere vocațională prin evaluarea competențelor cu ajutorul unor instrumente validate științific. Dezvoltarea unei înțelegeri aprofundate a modului de dezvoltare a carierei în acordaj cu contextul de viață și resursele personale.
Consiliere relațională, medierea dificultăților relaționale în așa manieră încât clientul să poată să își gestioneze relațiile într-un mod armonios și echilibrat, urmărind permanent evoluția. Evoluția nu este mereu însoțită de un câștig imediat ci de urmărirea binelui pe termen lung, pentru relații longevive și trainice.
Terapia resurselor psihologice, focus permanent pe resursele care susțin vitalitatea chiar și atunci când contextul nu este unul favorabil. Dezvăluirea resurselor aparent inaccesibile și construirea permanent de noi resurse prin dezvoltarea de noi competențe relaționale și un mod de funcționare cu propria persoană mai prietenos.
Prevenție sau intervenție în bornout și boreout, când reușim să rămânem acordați la resursele fizice și emoționale, fără a abuza de propriul corp, burnout-ul sau boreout-ul nu ne bate la ușă. Dacă totuși hățurile ne scapă, atunci ne uităm la ceea ce este ”prea mult” și unde ajunge să fie ”prea puțin” pentru a ajusta echilibrul pierdut.
Certificări care atestă expertiza profesională:
Formare de lungă durată (3 ani), în Gestalt Relațional, dinamici de grup
Formare de lungă durată (2 ani) în psihoterapia traumei
Facultate de psihologie și master clinic
Stagiu de supervizare clinică (2 ani)