Florentina Prata

Mentor

Absolventa în anul 1996 a studiilor de licență la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Fizică. Dupa absolvirea facultății am predat fizica la un liceu din Cernavodă urmând ca în anul 2002 să mă angajez la CNE Cernavodă unde am profesat timp de 18 ani ca trainer în cadrul Departamentului de Pregătire și Autorizare Personal. Am predat cursuri tehnice simple și cursuri de fizica reactorilor, securitatea nucleară, sisteme nucleare și de securitate, managementul reactivității, anumite cursuri de pregătire pentru operatorii nucleari principali Cameră de Comandă, cursuri de formare instructori în centrala nucleară, de pregătire pe diferite procese (planificare, managementul riscului, gestionarea proiectelor, întocmirea și gestionarea documentelor, dar și cel de neconformități).
Ca certificari amintesc: formator, manager de proiect, comunicare în situații de urgență, COG Mentoring/Training Mission on Nuclear Safety, Managementul comunicării și relațiilor publice, INPO First Line Leadership. Intern sunt certificată ca mentor din anul 2016 și îndeplinesc acest rol pentru colegii mei.
Din anul 2019 sunt în Direcția Tehnică, Departamentul Sisteme de Proces unde am ocupat postul de inginer de sisteme în cadrul Serviciului Sisteme Speciale de Securitate și am răspuns de acele sisteme care sunt utilizate pentru măsurarea și controlul puterii reactorului.
În anul 2021 am fost promovată pe poziția de inginer operare specialist și din această poziție coordonez activitățile legate de acele sisteme care controlează puterea reactorului și sistemele de de protecție care asigură răcirea combustibilului în anumite situații. Rolul meu este de a coordona activitățile colegilor mei care sunt ingineri responsabili de sistem legate de monitorizarea sistemelor din responsabilitate, încadrarea acestora în funcțiile de proiect, elaborarea de strategii de rezolvare probleme tehnice.
În domeniul programelor de formare a instructorilor dintr-o centrală nucleară am facut parte dintr-o echipa de experți care au revizuit un document IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) care colectează bune practici din industrie legat de aceasta formare a instructorilor într-o centrală nucleară.
În anul 2018 am primit premiul pentru “Rezultatele obţinute prin implicarea şi dedicarea în dezvoltarea în siguranţă a energeticii nucleare româneşti” in cadrul celei de-a IV-a editii a Galei „Doamne in Energie”, organizata de FOCUS Energetic.